maanantai 22. elokuuta 2011

mummun mustikkapiirakka


Tein tämmöstä mustikkapiirakkaa pullapohjalla jota mummu aina tekee! Se on niin hyvää, ettei voi ees sanoin kuvailla! ja kun tekee kokonaisen pullataikinan samalla, niin saa samalla myös tuoreita pullia! (Pullien ohje Rainbow jauhopaketin takaa!) Jos et halua tehdä pullia, vaan piirakkaa, niin tästä taikinasta tulee kolme piirakkapohjaa!



Näin helppo mummun mustikkapiirakka on tehdä:

1. Valmista pullataikina, ohje tässä:

taikinaan:
- 5 desilitraa vettä
- 2 pussia Rainbow kuivahiivaa (22grammaa)
- 1 teelusikka suolaa
- 1 ruokalusikka jauhettua kaardemummaa
- 1,5 desilitraa sokeria
- 1 kananmuna
- 14-15 desilitraa vehnäjauhoja
- 1,5 desilitraa pullomargariinia (Flora Culinesse)



Huom: Taikinan aineksien tulisi olla huoneenlämpöisiä!

Näin sitten leivotaan:

1. Lämmitä vesi mikrossa niin että siitä tulee n. 42 asteista, eli hieman kädenlämpöä lämpimämpää.

2. Sekoita lämpimään veteen sokeri, kaardemumma, suola ja muna.

3. Mittaa jauhot kulhoon ja sekoita kuivahiiva niihin.

4. Vatkaa puolet jauhoista voimakkaasti veteen.

5. Lisää loput jauhot ja sekoita kädellä.

6. Lisää rasva(jos se on jääkaappi kylmää, lämmitä hieman mikrossa, ettei se kylmetä taikinaa!)

7. Alusta taikinaa, kunnes se irtoaa kulhon reunoista.

8. Anna kohota kaksinkertaiseksi leivinliinalla peitettynä n. 30 minuuttia. (Voit tehostaa kohoamista laittamalla leivinliinalla peitetyn taikinakulhon tiskialtaaseen, jossa on kuumaa vettä [mutta ei niin paljon että kulho kelluu!])

9. Puristele taikinasta ilmakuplat pois

10. Voitele piirakkavuoka margariinillä

11. Ota taikinasta muutama desi vehnäjauhotetuilla käsillä, sen verran että saat piirakkavuoan sopivasti peitettyä

12. Anna piirakkapohjan kohota kymmenisen minuuttia ennen kuin laitat päälle täytteen. Voit myös halutessasi voidella reunat kananmunalla (mutta itse en voidellut)

(13. Lopun taikinan voit leipoa pulliksi!)


Mustikkatäyteeseen tarvitset (piirakkavuoallinen):

noin 5 desilitraa mustikoita
1 desilitra sokeria
1,5 ruokalusikkaa perunajauhoja
puoli desiä vettä


Näin valmistat mustikkatäytteen:

1. Sekoita kaikki aineet kattilassa

2. Kuumenna seos kokoajan sekoittaen ja anna kiehahtaa

3. Anna jäähtyä



4. Kaada sitten täyte pohjan päälle ja paista 200-225 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes piirakka on saanut hieman väriä.

5. Nautinnollisia mustikkahetkiä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti