sunnuntai 14. helmikuuta 2010

Laskiaispullat


Pitihän se laskiaisen kunniaksi leipasta pullaa, täyttää ne hillolla ja kermavaahdolla ja pakata mukaan pulkkamäkeen. Kuuman kaakaon kanssa talvella ulkona herkuteltuna ne ovat parhaita! Eihän toki tarvitse edes olla laskiainen, vaan näitä voi tehdä muutenkin talvipäivien iloksi! Voin myöntää, että olen ehkä yhden kerran aikaisemmin leiponut pullaa alusta loppuun itse, joten toiskertalaiseksi nämä onnistuivat ihmeen hyvin! Niin ja tiedättekö mitä? Tämä ohje on peräisin Rainbow vehnäjauhopussin takaa! (paitsi että vaihdoin maidon veteen,tuorehiivan kuivahiivaan sekä pehmeän pakettimargariinin juoksevaan pullomargariiniin)

Mitä tarvikkeita tarvitaan:

- Kaksi muovikulhoa, vispilä, lasi, pullasuti, leivinliina.

Mitä aineksia tarvitaan:

taikinaan:
- 5 desilitraa vettä
- 2 pussia Rainbow kuivahiivaa (22grammaa)
- 1 teelusikka suolaa
- 1 ruokalusikka jauhettua kaardemummaa
- 1,5 desilitraa sokeria
- 1 kananmuna
- 14-15 desilitraa vehnäjauhoja
- 1,5 desilitraa pullomargariinia (Flora Culinesse)

Pinnalle:
- kananmuna voiteluun
- raesokeria

täytteeksi:
- kevyt vispikermaa
- pikkuisen sokeria
- mansikkahilloa

Huom: Taikinan aineksien tulisi olla huoneenlämpöisiä!

Näin sitten leivotaan:

1. Lämmitä vesi mikrossa niin että siitä tulee n. 42 asteista, eli hieman kädenlämpöä lämpimämpää.

2. Sekoita lämpimään veteen sokeri, kaardemumma, suola ja muna.

3. Mittaa jauhot kulhoon ja sekoita kuivahiiva niihin.

4. Vatkaa puolet jauhoista voimakkaasti veteen.

5. Lisää loput jauhot ja sekoita kädellä.

6. Lisää rasva(jos se on jääkaappi kylmää, lämmitä hieman mikrossa, ettei se kylmetä taikinaa!)

7. Alusta taikinaa, kunnes se irtoaa kulhon reunoista.

8. Anna kohota kaksinkertaiseksi leivinliinalla peitettynä n. 30 minuuttia. (Voit tehostaa kohoamista laittamalla leivinliinalla peitetyn taikinakulhon tiskialtaaseen, jossa on kuumaa vettä [mutta ei niin paljon että kulho kelluu!])

9. Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja leivo pyöreiksi pulliksi. Käytä kuitenkin mahdollisimman vähän jauhoja tässä vaiheessa niin pullista ei tule kovia.

10. Nosta pullat leivinpaperoidulle uuninpellille ja anna pullien kohota leivinliinan alla sopivan suuriksi (itselläni kohosi aikakauan n. 30 min.)

11. Sekoita kananmuna lasissa ja voitele pullat munalla. Ripottele pinnalle raesokeria.

12. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla 12-15 minuuttia.

13. Anna pullien jäähtyä

14. Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta se sopivan makeaksi sokerilla

15. Leikkaa pullat puoliksi ja täytä mansikkahillolla ja kermavaahdolla

16. Herkuttele vaikkapa kuuman kaakaon kanssa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti