sunnuntai 10. tammikuuta 2010

Pavlova, marenkikakku


Tänä viikonloppuna leivoin pikkuserkkuni synttärijuhliin tällaista herkkua, nimittäin Pavlova-kakkua! Ehdottomasti yksi oma suosikkini ja ohjeen olen saanut mummilta, jonka tekemä Pavlova on maailman parasta! Mummi on löytänyt tämän ohjeen Kotivinkki-lehdestä. Tietenkään tästä omatekemästäni ei tullut yhtä hyvää kuin mummin tekemästä, mutta ehkä harjoitus tekee mestarin!
Tämä kakku on samaan aikaan sekä imelä että raikas ja se on myös suhteellisen kevyt herkku, sillä pohja on marenkia ja päälle voi laittaa kevyt kermaa ja hedelmiä!
Pavlova kakku saa nimensä Venäläiseltä ballerinalta Anna Pavlovalta jolle tämän tyylinen marenkikakku ensimmäistä kertaa tehtiin Australiassa 1935!

Näitä tarvitset: Kaksi Muovikulhoa, vatkain/yleiskone, nuolija, pullasuti, lasi, pelti, leivinpaperia,leikkuulauta, puukko

Näitä aineita tarvitset:

Pohjaan:
- 7 kananmunanvalkuaista (6 jos käytät isoja munia)
- 1 teelusikkaa viinietikkaa tai sitruunamehua
- 3 ja puoli desilitraa sokeria
- 2 tl vaniljasokeria
- 4 tl perunajauhoja tai maissitärkkelystä
+ rypsiöljyä leivinpaperille hieman

Pinnalle:
- 5 desilirtaa vispikermaa
- 1-2 ruokalusikkaa sokeria
- 1 teelusikkaa vaniljasokeria
- hedelmiä tai marjoja: esimerkiksi minun ohjeessani yksi purkki säilykemandariineja, yksi purkki säilykemangoja, yksi isopurkki säilykepersikoita, 4 kiiviä ja mansikoita. Tähän voi käyttää melkeinpä mitä vain hedelmiä taikka marjoja!
Melkeinpä parasta tulee kesällä kun saa siihen tuoreita mansikoita ja vadelmia, ahh!


Näin homma etenee:

1. Erottele valkuaiset kananmunista ( halkaise muna puoliksi ja "pudota" keltuaista toisesta kuorenpuolikkaasta toiseen lasin päällä, niin että valkuainen vain valuu lasiin! Kaada sitten lasista muovikulhoon. (näin vältyt siltä jos sinulla vahingossa meneekin keltuaista lasiin niin koko valkuaisseos ei mene pilalle vaan vain yksi lasissa oleva muna, jonka voi sitten kaataa pois.) VALKUAISSEOKSEEN EI SAA MENNÄ KELTUAISTA! muuten se ei vatkaudu kovaksivaahdoksi.

2. Kun olet saanut eroteltua valkuaiset lisää sokeri ja etikka. Vatkaa paljon, KOVAKSI VAAHDOKSI, niin että kun kulhon kääntää ylösalaisin vaahto ei putoa.

3. Sekoita joukkoon maissitärkkelys (tai perunajauho) ja vaniljasokeri

4. Voite kevyesti leivinpaperi pullasudin avulla öljyllä

5. Kaada vaahto pellille ja tasoittele tasaiseksi

6. Anna paistua uunissa 125 asteessa 2-3 tuntia kunnes se on saanut hieman väriä ja kovettunut

7. Kun suljet uuninlämmön anna marengin jäädä sinne vielä kuivamaan. Jos teet marengin jo aikaisemmin kuin tarjoilupäivänä, säilytä sitä ilmavassa ja kuivassa paikassa.

8. Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta. Kaada kermavaahto jäähtyneelle marenkikakulle ja tasoittele se mielesi mukaan.

9. Pilko hedelmät haluttuun muotoon ja koristele mielesi mukaan! käytä mielikuvitustasi!

10. Nauti raikkaasta ja kevyestä, mutta siltikin niin täydellisen herkullisesta kakusta!

4 kommenttia:

  1. NIIIN HYVÄNNÄKÖNEN KAKKU!oot kyllä mestari, rupee oikeesti kondiittoriks ja laita joskus oma kahvila pystyyn!!<3

    VastaaPoista
  2. Kymmenen pistettä ja papukaija-merkki tästä reseptistä! Todella selkeät ohjeet. Ja mikä tärkeintä - onnistunut lopputulos! Alan tekemään jo toista... Mukavaa kesää!

    VastaaPoista
  3. Loistava kakku rippi- ylioppilasjuhliin. On gluteeniton ja laktoositon, joten käy kaikille. Voi tehdä etukäteen levyt ja täyttää juhlapaivänä sitä mukaan kun on menekkiä, joten ei jää ylimääräistä kuten yleensä jää normaali täytekakkuja.

    VastaaPoista
  4. kiitos kommenteista! :) Ihana kuulla että resepti on ollut mieleinen! pitäisi tehdä tästä kakusta toinenkin resepti, jossa olisi parempi kuva ja kesäisillä marjoilla täytetty.. :P Aurinkoa teille! -yen

    VastaaPoista