keskiviikko 28. huhtikuuta 2010

pikkumunkit


Sanottakoon tähän alkuun että nämä olivat elämäni ihka ensimmäiset munkit mitä olen itse tehnyt alusta loppuun! Siis antakaa pienet virheet anteeksi! ;)
Vapun kunniaksi piti siis paistella munkkeja ja voin sanoa että ei ollu ihan helpointa hommaa! mutta ihan kivaa kuitenkin! Munkeissahan on se idea, että tehdään ekana pullataikinamainen taikina ja sitten uppopaistetaan munkit öljyssä/paistorasvassa ja lopuksi pyöritellään sokerissa. Tämä ohje on suoraan Sunnuntai Munkinpaistorasvapaketin takaa! Paitsi että kyseinen ohje on valmistettu leivinjauhetta käyttäen, mutta minusta taikinaan kuuluu hiivan maku. Joten laitoin sitten myös hiivaa vaikkakaan ei varmaan ole kovin järkevää käyttää kahta "kohotusainetta" mutta hyvin toimi ja huisin hyviä tuli! Joten jos haluat niin voit huoletta jättää toisen kohottajan pois (jos jätät hiivan pois, vettä/maitoa ei tarvitse lämmittää, eikä taikina tarvitse kohotusaikaa) Niin ja vaihdoin kyseisen reseptin maidon veteen. Muistakaa paistaa munkkiksia tarpeeksi kauan, sillä itselläni isoimmat munkit jäi hieman raaksi keskeltä. Taikinasta tulee n. 13 pikkumunkkelia. Naminami ei muutakun leipomaan!

Näitä tarvikkeita tarvitset:
- kaksi muovikulhoa, puuhaarukka, paksupohjainen kattila, leivinliina, sokerikulho, reikäkauha/ kaksi ruokalusikkaa, lautanen, talouspaperia..

Näitä aineksia tarvitset:
- 3,5 desilitraa vehnäjauhoja (varaa hieman enemmänkin, sillä voit tarvita sitä jos taikinasta tulee liian löysää jolloin sitä on vaikeaa käsitellä)
- puoli desilitraa sokeria
- 1,5 teelusikkaa leivinjauhetta
- 2 teelusikkaa kuivahiivaa
- 1 teelusikka kardemummaa
- puoli teelusikkaa suolaa
- 1,5 desilitraa vettä tai maitoa
- 1 kananmuna
- 3 ruokalusikkaa juoksevaa margariinia
- 1 paketti Sunnuntai Munkinpaistorasvaa
- sokeriaJa näinpä homma etenee:

1. Mittaa kuivat aineet kulhoon ja sekoita

2. Laita vesi/maito lämpenemään ja lämmitä hieman kädenlämpöistä lämpimämmäksi

3. Lisää lämmin vesi/maito kuiviin aineisiin

4. Lisää muna ja juokseva margariini

5. Sekoita tasaiseksi

6. Jätä kohoamaan n. 30 minuutiksi leivinliinan alle esim. kuumalla vedellä täytettyyn tiskialtaaseen, niin että kulho ei kuitenkaan kellu! (kohotus tarvitaan jos käytät hiivaa!)

7. Sulata munkinpaistorasva paksupohjaiseen kattilaan, anna kuumeta. (Kuumuus on sopiva, kun tipautat palan taikinaa rasvaan ja se kypsyy n. minuutissa)

8. Pyörittele haluamasi kokoisia palleroita (lisää jauhoja jos tarpeen) ja laske ne reikäkauhalla tai kahdella lusikalla kuumaan rasvaan. Be careful!

9. Anna munkkien kypsyä rasvassa sopivan ruskeiksi

10. Nosta munkki rasvasta valumaan talouspaperin päälle lautaselle hetkeksi ja pyörittele sitten sokerissa.

11. Nautiskele! Parraita siman kanssa vappuna. Glada vappen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti