torstai 31. tammikuuta 2013

Yo-Lakkikakku



Tein kaksi tällaista lakkikakkua siskoni Ylioppilasjuhliin. Hän suoritti kaksoistutkinnon, joten lakkia koristi violetin värinen nauha.
Kakkupohjan tein tavallisen kääretorttuohjeen mukaisesti, mutta paistoin pohjan kakkuvuoassa. Voin kertoa, että pohjista ei tullut kovinkaan korkeita, joten ne olivat hyvin haasteellisia leikata kerroksiin. Joten jos haluat tehdä tällaisen kakun, suosittelen tekemään joko tavallisen kakkupohjan tai kaksi kääretorttulevyä joista leikkaat sopivan kokoiset ympyrät. Joten laitan tähän teille ohjeeseen, nyt vaihtoehtoisen ohjeen pohjaksi. Kakku sisälsi mangosuklaamoussea ja oli oikein hyvää! Koristelu vaati toki aikaa, mutta sai myös paljon kehuja. Tuon Lyyra-koristeen otin Yo-kortista irti, mutta kannattaa mainita vieraille, että se ei ole syötävää... meillä meinasi käydä aika hassusti, hih. Tässä teille ideaa ensi kevään juhlia varten.

Näin teet lakkikakun:

Pohja: 
Pohjan voit tehdä joko tavallisella täytekakkuohjeella jonka löydät täältä
tai kaksi kääretorttupohjaa, joihin löydät ohjeen täältä (valmiiksi kaksinkertaisena)

Täytteen ainekset:

- 5 desilitraa vispikermaa
- 2 ruokalusikallista vaniljakreemijauhetta
- 250 grammaa mangotuorejuustoa
- 200 grammaa hyvää suklaata
- 2 purkkia vauvansose Mango-pilttiä

Sokerikreemi (sokerimassan ja kakun väliin, ettei sokerimassa "hikoile") :
- 125 grammaa margariinia
- n. 4 desiä tomusokeria
-  puoli teelusikkaa vaniljasokeria
- 1 ruokalusikkaa vettä

kostutus:
vaniljasokeri + maito seos

Koristelu:
- reilusti valkoista sokerimassaa
- mustaa marsipaania
- leivontaan tarkoitettua kimalletta
- leivontaan tarkoitettua helmiäisspraytä
- violettia elintarvikeväriä
- vaaleanlilaa sokerimassaa
- elintarvikeliimaa
- tomusokeria
- muovinen Lyyra

1. Valmista kakkupohja/kääretorttulevy mainitsemani ohjeen mukaisesti.

2. Leikkaa pohjat sopiviin muotoihin / kerroksiin, jos teet tavallisen kakkupohjan pyöristä hieman.

3. Valmista täyte. Vatkaa kerma vaahdoksi, sekoita siihen vaniljakreemijauhe siivilänläpi.

4. Lisää mangotuorejuusto kokoajan vatkaten

5. Sulata suklaa mikrossa tai vesihauteessa. Anna jäähtyä hetki. Sekoita suklaa ohuena nauhana mangokermansekaan.

6. Kostuta ensimmäinen kakun kerros vaniljamaidolla pullasudin avulla, lisää mango-pilttiä ja suklaamangomoussea.

7. Tee samoin seuraavalle kerrokselle

8. Kun kakku on täytetty kostuta vielä päällimmäinenkin levy.

9. Valmista sokerikreemi. Vatkaa pehmeää margariinia sähkövatkaimella ja lisää siihen vähin erin tomusokeria. Lisää lopuksi vaniljasokeri ja vesi. Jatka vatkaamista. Jos kreemi on liian paksua, voit ihan hetken käyttää sitä mikroaaltouunissa.

10. Levitä sokerikreemi täytekakun päälle.

11. Muovaa sokerimassaa pehmeäksi. Käytä reilusti tomusokeria, ettei massa tartu alustaan. Kaulitse sopivan iso (mielummin liian iso!) levy ja nosta varovasti kakun päälle. Paina varovasti kakun päälle ja leikkaa sievästi pois ylimääräiset reunat. Koristele haluamallasi tavalla. Itse tein ruusukkeen ja nauhan värjäämällä vaaleanlilaa sokerimassaa tummanvioletilla pastavärillä tummemmaksi.

12. Säilytä kakkua ilman kupua jääkaapissa (ja huolehdi ettei jääkaapissa ole mitään, mikä voisi aiheuttaa epämiellyttävää haju-makua kakkuun)

13. Makoisia Juhlahetkiä!




Helpot Runebergintortut




Tässäpä helppo ja hyvä ohje maukkaisiin Runebergin torttuihin, ohje on itse soveltamani versio monista eri resepteistä.

Näitä aineksia tarvitset:

- 2 desilitraa sokeria
- 200 grammaa leivontamargariinia/voita
- 1 desilitra korppujauhoja
- 120 grammaa mantelirouhetta
- 2 desilitraa vehnäjauhoja
- 2 teelusikkaa leivinjauhetta
- 2 kananmunaa
- 3/4 desilitraa maitoa
- 1 teelusikka kanelia
- manteliaromia (ei pakollinen)
- paistonkestävää vadelmamarmeladia
- valkoista sokerikuorrutetta ( tai tomusokeri + vesi tahnaa)

Näin helppoa se on:

1. Pehmennä hieman margariinia mikrossa, ihan vain pikkusen aikaa.

2. Vaahdota pehmeä margariini ja sokeri

3. Lisää munat yksi kerrallaan kokoajan sekoittaen

4. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe sekä kaneli keskenään

5. Lisää jauhoseos taikinaan vatkaten vain puolella teholla

6. Lisää maito, mantelirouhe sekä korppujauhot ja sekoita

7. Lisää halutessasi tilkka manteliaromia taikinaan

8. Laita muffinivuokia pellille. Mikäli sinulla ei ole muffinipeltiä, laita vuokia kaksi päällekkäin, niin ne pysyvät paremmin muodossaan.

9. Jaa taikina vuokiin

10. Paina jokaisen tortun sisään keskelle lusikalla vadelmamarmeladia

11. Paista uunissa keskitasolla 200-asteessa , kunnes tortut ovat kauniin ruskeita. ( n. 13-15 min.)

12. Anna torttujen jäähtyä

13. Koristele valkoisella sokerikuorrutteella ja vadelmahillolla

14. Herkuttele hyvän kahvin tai teen kanssa.

perjantai 18. tammikuuta 2013

Täyteläinen suklaakakku

Ystäväni kerran Helsingissä vieraillessani kertoi täydellisen suklaakakun reseptistä, jonka oli löytänyt täältä:  Kauhaa ja Rakkautta, perinteikäs suklaakakku. Päätimme hänen kanssaan leipoa sellaisen ja olihan se ihan mielettömän hyvää. Niinpä päätin leipasta samaa kakkua myös kotona, mutta hieman "juhlavampana" versiona. Kiitos todella hyvästä suklaakakun ohjeesta!









Tarvitset näitä aineksia:
Pohjaan:
- 250 grammaa voita
- 200 grammaa tummaa suklaata
- 1 ruokalusikka kahvia
- 1 desilitra maitoa
- 4 desilitraa vehnäjauhoja
- 2 teelusikkaa leivinjauhetta-
- 1 desilitra tummaa kaakaojauhetta
- 2 ½ desilitraa sokeria
- 1 teelusikka vaniljasokeria
- 4 munaa
- 1 prk (150 grammaa) ranskankermaa
Täytteeseen:

-  2 pussia Blå Band  valkosuklaanougatmousse aineksia
- 2 desilitraa kylmää maitoa

Kuorrutteeseen:

- 200 grammaa tummaasuklaata
- 100 grammaa maitosuklaata
- desilitra kuohukermaa
- 35 grammaa voita


Koristeluun:


- kookoshiutaleita

- kirsikoita sokeriliemessa
- kookoshiutaleita


- kostuttamiseen maitoa

1. Laita kattilaan voi, suklaa, kahvi ja maito. 
2. Laita levy miedolle lämmölle ja kuumenna, kunnes voi ja suklaa sulaa. Sekoita.
3. Sekoita kuivat aineet (vehnäjauho, leivinjauhe, kaakaojauhe, sokeri ja vaniljasokeri) keskenään
4. Lisää suklaa-voiseokseen vuorotellen jauhoseosta ja kananmunia. 
5. Lisää joukkoon ranskankerma.
6. Voitele ja korppujauhota haluamasi kakkuvuoka. ( itse käytin sydänvuokaa) Mikäli käytät irtopohjavuokaa voit vuorata pohjan leivinpaperilla ja vain voidella reunat.
 7. Kaada taikina vuokaan ja paista 160-asteisessa uunissa n. 60-70 minuuttia. Kakun kypsyyden voit te stata hammastikulla tai haarukalla. Älä paista liian kuivaksi.
8. Ota kakku pois uunista ja jäähdytä. Anna jäähtyä kunnolla ennen täyttämistä. 
9. Valmista valkosuklaanougat mousse, paketin ohjeen mukaan, eli vatkaa pussin sisällöt 2 desiin kylmää maitoa. 
10. Leikkaa kakku kahteen tai kolmeen osaan, sen mukaan haluatko yhden vai kaksi väliä täytettä.
11. Kostuta ensin pohja reippaalla maidolla ja levitä täytettä. Lisää seuraava kerros ja kostuta. Kostuta myös kakun päältä. Laita täyettä vain sen verran ettei se pursua yli.
12. Laita kuorrutuksen suklaat, ja voi kattilaan. Kuumenna miedolla lämmöllä. Anna kuumeta kunnes suklaa ja voi sulaa. Sekoita hyvin. 
13. Ota pois liedeltä ja anna jäähtyä sen verran, että suklaa on sopivan jähmeää levitettäväksi kakun päälle.
14. Sulata valkosuklaa mikrossa ja lusikan avulla vetele pitkiä vetoja sitä kakun päälle. Koristele kirsikoilla ja kookoshiutaleilla. 
15. Nauttikaamme täyteläisestä mausta!

Helppo keikautettu kinkkuvoileipäkakku

Täytyy esitellä teille todella toimiva resepti, jonka olen löytänyt Kinuskikissalta. Olen reseptiä useamman kerran jo tehnyt ja laitan tähän teille version, jonka olen parhaimman makuiseksi kokenut. Kinuskikissan alkuperäinen menee näin: keikautettu-kinkkukakku. ( Hyvät kuvaohjeet!!)





Mitä tarvitaan:

Koristelu:
- Punaisia / keltaisia / oransseja kirsikkatomaatteja
- Mustia/ vihreitä kivettömiä oliiveja
- Vihreitä / Tummia viinirypäleitä
 Täyte:
- 4 liivatelehteä
- 250 grammaa palvikinkkua
- 1 punainen paprika ( suippokin käy!)
- 4 desilitraa kuohukermaa
- 2 rasiaa (yht. 400 grammaa) ruohosipulituorejuustoa
- 1 ½ desilitraa sinappikurkkusalaattia
- ½ teelusikkaa mustapippuria
- ½ desilitraa vettä
- n. 300 grammaa Täysjyväpaahtoleipää
- vajaa desilitra maitoa



Ja näin leivotaan:

1. Pingota irtopohjaisen vuoan pohjalle kelmu. Voitele vuoan reunat ruokaöljyllä.

2. Halkaise tomaatit ja oliivit ja rypäleet ja laita leikattu pinta alaspäin vuoan pohjalle.

3. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen

4. Leikkaa paprika ja kinkku pieniksi paloiksi

5. Vatkaa kerma kevyeksi vaahdoksi

6. Laita tuorejuusto toiseen kulhoon.

7. Kuumenna vesi mikrossa / vedenkeittimessä ja sekoita siihen vedestä puristetut liivatelehdet yksi kerrallaan sekoittaen.

8. Valuta liivateliemi ohuena norona tuorejuuston sekaan ja sekoita voimakkaasti.

9. Sekoita tuorejuusto-liivateseos kermavaahdon joukkoon.

10. Lisää vaahtoon paprikat, kinkut, kurkkusalaatti, mustapippuri, tarkista maku. (voit halutessasi lisätä myös muita mausteita, jos koet tarpeelliseksi)

11. Lusikoi täyte vuokaan pieninä nokareina. Älä levitä ettei pohjalla olevat koristeet siirry reunoille. Lusikoi koko täyte vuokaan ja lopuksi tasoita pinta ja painele kevyesti että täytettä menee myös koristeiden väliin. Voit kevyesti, varovasti hölskyttää vuokaa pystysuunnassa.

12. Leikkaa paahtoleivistä reunat pois ja leikkaa niistä sopivat kokoisia paloja ja vuoraa koko vuoan päällys niillä.

13. Kostuta maidolla pullasudin avulla.

14. Laita päälle kelmua ja nosta kakku jääkaappiin. Anna hyytyä ja tekeytyä yön yli jääkaapissa.

15. Seuraavana päivänä keikauta kakku haluamallesi tarjoilulautaselle. Irroita reunat varovasti. 

16. Herkullisia hetkiä!